Glutenvrij eten is een hype en dat is een gruwel voor mensen die echt geen gluten verdragen; zij worden niet serieus genomen. En dan gaan restaurants er ook nog eens slordig mee om.

Barbara Roelofs (29) eet al jaren geen gluten: een mengsel van eiwitten die in onder meer tarwe zitten. Niet omdat ze meedoet aan de hype of omdat ze wil afvallen. Ze kan niet anders; ze heeft coeliakie, de medische term voor glutenintolerantie. Als ze gluten eet, wordt ze ziek, doodziek. “Als ik vertel dat ik glutenvrij moet eten, krijg ik reacties in de trant van: Dat heb je toch helemaal niet nodig? Je bent hartstikke slank! of: O ja, ik eet zelf ook glutenvrij. Voel me nu veel beter, want gluten is zo ongezond!” Een keer wilde ze glutenvrije pannenkoeken proberen van The Pancake Bakery in Amsterdam. “Bij navraag bleken de koks voor glutenvrije en niet-glutenvrije pannenkoeken dezelfde pannen te gebruiken. En hun pannenkoeken waren toch eerder glutenarm dan glutenvrij. Dat is voor mij het verschil tussen ziek of niet ziek worden.”

Glutenvrije diƫten waren jaren het domein van de circa 25.000 Nederlanders die weten dat ze coeliakie hebben. Sinds de lente van 2013 is glutenvrij eten een hype, met dank aan de Nederlandse vertaling van het boek Wheat belly van William Davis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.